Мршави и дебели

После другог светског рата за празник 1. мај прављен је програм прославе у оквиру кога је организована фудбалска утакмица „Дебели – Мршави“ – 2. маја.

Велика је штета што из ранијег времена нема записа и фотографија са ових сусрета.

Мршави и дебели из 1989.г.

По сећањима учесника ево и неколико занимљивости:
– Судили су обично две судије, један је обавезно носио векер око врата а његово звоно означавало је полувреме или крај сусрета
– Обе екипе имале су и више уграча него обично, измене су биле неограничене
– За мршаве су бранила 2 голмана. Посебну атракцију чинили су Јован Аничин – Чика и Јован Шијачић – Јоца Андричин. Они су облачили женске хаљине, видно нашминкани, са периком на глави
– Фудбалска правила нису строго поштована што је изазивало много смеха.

Мршави и дебели

Колико је овај сусрет био занимљив говори и податак да се окупљало и по 500 гледалаца.

После сусрета организована је заједничка вечера, где су се препричавале успешне акције, комичне ситуације а дружење је неретко завршавало касно у ноћи.

Последњих година нема више ових сусрета који су од 1945 – 1990. окупљали велики број учесника а и гледалаца.

02. мај 2010. године

Наставак традиције

У Товаришеву је после дуго година поново организован традиционални фудбалски сусрет.

Мршави – Дебели 6:4

Стадион: „Миладин Вујин“, Товаришево, гледалаца 200.
Судије: Миливоје Бошковић и Жарко Протић – Шаћа.
Стрелци за мршаве: Дробњак 2, Лакићевић, Бугарски, М.Попов и Милић.
Стрелци за дебеле: Вујановић(пен), Купусинац, Л.Радојчин и Илин(пен).
Мршави: Попадић, Илин, Панић, Тучев, Игњатовић, Пажицки, Бугарски, Николић, Дробњак, Лакићевић, М.Попов и Милић.
Дебели: Вујин, Влајков, Шијачић, Башић, Станков, Струхарик, Вујановић, М.Радојчин (Ранисављев), Г.Попов, Купусинац и Л.Радојчин.

Мршави и дебели 2010.г.

На опште задовољство публике вођена је дивовска борба љутих противника. Аплаузе су изнајмљивали мајсторски дриблинзи, протеривања кроз ноге, филигранске акције, евроголови и атрактивне одбране. Било је ту и трчања у месту, падова преко лопте, саплитања самог себе, запињања за линију али и дискутабилних одлука судија. Овога пута успешнија је била тактика мршавих са 12 играча у пољу, тако да дебели, иако тркачки бољи, нису успели да успешно парирају противнику у другом делу меча.

Реч две о суђењу.

Замерка је што нису имали окачен векер око врата. Својим одлукама збуњивали су играче, публику и саме себе. Дебели су најавили жалбу и тврде да су мршави купили судије. Досуђена су два пенала за њих а ни један за мршаве. Тврдње поткрепљују чињеницом да су хулигани напали судију Бошковића у току утакмице, и да је судија Жарко Протић – Шаћа на заједничкој вечери пио само сокове.

На заједничкој вечери у бифеу Спорт обе екипе најавиле су да ће следећи сусрет бити још жешћи и спектакуларнији.

03. мај 2010. године

Дебели узвраћају ударац

Мршави – Дебели 7:8

Стадион: „Миладин Вујин“, Товаришево, гледалаца 250.
Судије: Миливоје Бошковић и Жарко Протић – Шаћа.
Стрелци за мршаве: Павловић 3, М.Попов 2, Марковић и Дробњак.
Стрелци за дебеле: Г.Попов 4, Струхарик 2, Протић и Илин.
Мршави: Николић, Башић, Илин, Петковић, Панић, Дробњак, Марковић, М.Попов, Павловић, Ж.Бугарски.
Дебели: Вујин, Влајков, Јованов, Илин, Вујановић, Денић, Милић, Струхарик, Г.Попов, Лакићевић, Протић, Станојев.

На опште здовољство и радост публике поново је виђен спектакл и све оно што краси ове сусрете.

Повели су мршави на полувремену са 4:1 и све је наговештавало да ће брод дебелих поново потонути. Али екипа се као феникс диже из пепела и тактика са 2 играча више у другом делу доноси резултатски преокрет. Дуге зимске припреме и свињокољ дале су резултат па су дебели доминирали у наставку. Исто тако и добро одрађен прелазни рок и тактика са 2 сидраша у петерцу донеле су резултатску превагу. Мршавима остаје да жале за пропуштеним шансама у току утакмице, а најбољу шансу пропустио је Петковић када је топовским шутем промашио пенал.

Судије као судије, поново без векера (мораћемо ангажовати сајџију), поново су утицале на резултат а такође и даље збуњују одлукама све присутне али и себе уз видан напредак и уиграност.

На заједничкој вечери у ресторану спорт, обе екипе најављују да ће следећи сусрет бити још жешћи и бољи. Мршави најављују ригорозну дијету како би следећи сусрет дочекали још мршавији, карантин пред утакмицу, али и премију за победу.

Мршави и дебели 2010.г. - заједничка вечера

Мршави и дебели 2010.г. - заједничка вечера

Мршави и дебели 2010.г. - заједничка вечера

Дебели најављују зимске припреме већ почетком свињокоља, али и успешан прелазни рок, јер ће се неки играчи преселити из табора мршавих у екипу дебелих.

02. мај 2011. године, 17:00 h

МРШАВИ – ДЕБЕЛИ 7:7

Традиционална ревијално-комична утакмица.

Добро дошли на стадион СЦ „Миладин Вујин“ у Товаришеву, дом фудбалера ВОЈВОДИНЕ, који су данас на заслуженом одмору. Традиционални Велики дерби играју њихове старије колеге. Нисмо сигурни који је ово по реду дерби, али са сигурношћу кажемо: ово је трећи по реду сусрет од обнављања традиције.

Историја ових дуела почиње у прошлом веку, тачније после 1945.године. Хроничари кажу да су дебели имали више успеха у овим сусретима.

Мршави и дебели 2011.г.

МРШАВИ наступају у следећем саставу: Т.Николић, З.Петковић, С.Панић, Н.Ранисављев, М.Попов, Ж.Илин, С.Ђукић, Д.Араповић, С.Дробњак, С.Павловић, Т.Кунтић, С.Стакић, В.Николић. Екипа наступа у формацији 1-5-6-1, гарфички приказ нећете видети али га можете замислити. Мршави, формално домаћини на овој утакмици, наступају у белим дресовима и разнобојним шорцевима, нападају са десне на леву страну, а у другом делу са леве на десну страну.

ДЕБЕЛИ нступају у следећем саставу: Н.Вујин, З.Јованов, З.Влајков, М.Башић, Н.Вујановић, В.Илин, С.Милић, З.Денић, Г.Јовицки, М.Кунтић, Б.Протић, М.Шиканић, Н.Струхарик, Г.Попов. Играчи носе плаве дресове и много веће шоцеве. Дебели нису никога нападали у складу са нашом мирољубивом политиком. Тактика са гранитном одбраном у свом шеснаестерцу и три сидраша у шеснаестерцу противника довела је до нерешеног исхода сусрета. Графику за систем 1-7-3-3 нисмо у могућности да прикажемо.

Судио је Мита Ранисављев, приведен из публике јер се стандардна судијска двојка Ж.Протић-М.Бошковић, није појавила на центру из непознатих разлога. Суђење нећемо коментарисати у складу са упутством УЕФА и ФИФА, како би смо избегли санкције ( УЕФА је строга).

Као и обично била је присутна и публика, 128 гледалаца са неплаћеним улазницама, који су уживали у лепоти фудбалске игре и свему оном што краси овакве сусрете.

У мало да заборавимо и спретне и сретне стрелце. За мршаве голове су потигли: Ђукић 3, Попов, Ранисављев, Илин и Павловић. За дебеле: Шиканић 4, Протић и Струхарик 2, који је по оцени стручног жирија, капитена и публике проглашен за играча уткмице.

Екслузивно ево и извештаја делегата: Утакмица одиграна супротно правилима фудбалске игре, а према правилима ове врсте сусрета. Органи МУП, нису били присутни. Голови постигнути у већини случајева нису били регуларни. Понашање актера меча спортско, понашање публике коректно, осим мање групе хулигана која је вређала актере меча. Таквима убудуће забранити приступ на утакмице. Јавних опомена није било, судија одлично обавио посао. Организација утакмице врло добра, редарска служба неприметна. Судија није био на вечери. Треће полувреме се одиграло на каналу у Ловачком дому, уз врхунско кулинарство Коканов Мила а на опште задовољство свих присутних. Зато вас позивамо ДОЂИТЕ 02.05.2012.! Нећете видети врхунски фудбал (као што га не видите ни у Супер лиги), али ће те се забавити, опустити и уживати у добром дружењу.

Видимо се 2012.